Illustration av Halsey med rosa hår och röd klänning

Vektor­porträtt

Ett semirealistiskt porträtt av artisten Halsey, skapat i Adobe Illustrator med en lager-på-lager-teknik.

När jag skapade det här porträttet använde jag vad jag kallar en lager-på-lager-teknik. Jag skapade en grund genom att placera baslager ovanpå min referensbild (originalfoto av Papermag/Ellen Von Unwerth) med de mest utmärkande färgerna och sektionerna från bilden. Det rosa håret, den röda klänningen, hudtonen, ögonen, läpparna, de vinröda naglarna och så vidare.

Sen adderade jag lager på lager med låg opacitet ovanpå. Dessa lager hade allt från 30% ner till 2% i opacitet för att uppnå mjuka och naturliga över­gångar. Jag började med skuggor, fortsatte med highlights och avslutade med detaljer så som hens tatueringar.

Nedan kan du se resultatet av tekniken i konturläget i Illustrator. Där ser man bara vektorbanorna (”lagrena”) och mängden lager det krävs för att åstadkomma det slutgiltiga resultatet blir tydligt.

Det här började faktiskt som ett sidoprojekt för skojs skull men förvandlades till en uppgift i en kurs på min utbildning på högskolan – där vi passande nog digitalt skulle illustrera ett porträtt av en valfri person.

Foto på Halsey
Svarta konturer av vektorbanor mot en vit bakgrund som skapar en illustration av en kvinna
Taggar